Reč predsednika

Demokrate Srbije

Demokrate Srbije je organizacija nastala iz potrebe da se nađe odgovor na gašenje i same ideje demokratizacije Srbije i na dezoraganizaciju onog dela srpskog društva koji želi da se izbori za usvajanje vrednosnih temelja na kojima stoje  razvijene zemlje Evropske Unije.

Vojislav Janković

Osnivači Demokrata Srbije su dugogodišnje demokrate, članovi Demokratske stranke, koji, nakon upornih pokušaja da se izbore za očuvanje unutarstranačke demokratije i politike na kojoj je Demokratska stranka nastala, odlučuju da sačuvaju političke ideje i legat Demokratske stranke, a posebno mirovnu, proevropsku, reformsku i modernizatorsku politiku.

Shvatajući da je za političku borbu neophodan širok front građana i dobra organizacija registrovali smo udruženje građana Demokrate Srbije (skraćeno: Demokrate) sa namerom da se organizovano politički suprotstavimo režimu koji predstavlja kontinuitet pogubne politike devedesetih, koji je u svojoj suštini autokratski, populistički i neprijatelj ideje  izgradnje Srbije kao društva slobodnih građana.

Naše čvrsto opredeljenje je izgradnja Srbije zasnovane na ljudskim pravima, zemlje jednakih šansi za sve, pouzdanog i predvidljivog međunarodnog partnera, a pogotovu za susedne države. Zadatak ove generacije je da leči i izleči rane ponovo otvorene krajem prošlog veka, kada su odnosi Srbije sa drugim republikama bivše SFRJ dovedeni na sraman i civilizacijski neprihvatljiv nivo. Mi znamo da je moguće izgraditi ambijent koji će omogućiti svim narodima koji žive u našem regionu trajan mir, privredni i kulturni razvoj i potpunu dobrosusedsku saradnju među državama. Mi hoćemo Srbiju kao državu demokratskog dijaloga, tolerancije i međusobnog uvažavanja. Obavezujemo se da za građane osvojimo političke ideje slobode i pravde, jednakosti pred državnim institucijama, državu političke odgovornosti zasnovanu na socijaldemokratskim i liberalnim vrednostima. Hoćemo državnu upravu koja će svima koji ovde žive garantovati očuvanje zdrave životne sredine, snažne i od dnevne politike nezavisne institucije, socijalnu pravdu, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje jednako dostupne za sve, upravljanje državnim resursima u korist svih građana, a ne u korist privilegovane manjine. Borićemo se za Srbiju koje će mladim ljudima stvarati šansu za ostanak, osnivanje porodice i ostvarivanje ličnih ambicija.

Naš politički prioritet je da na demokratskim i fer izborima ostvarimo diskontinuitet sa sadašnjim režimom, odlučna borba sa kriminalom i korupcijom i raskid sa praksom partijske države.

Za realizaciju ovih ciljeva, neophodna nam je što šira podrška građana i građanki koji dele naše političke poglede, ali i saradnja sa svim drugim političkim organizacijama, udruženjima građana, strukovnim udruženjima, medijima i drugim delovima društva.

Pozivamo vas da nam se pridružite u borbi za bolju Srbiju, da zajedno osvojimo slobode koje dugujemo našim potomcima. Spremni smo na saradnju sa svima koji dele naše vrednosti i od ove važne borbe ne odustaju.

Predsednik Demokrata Srbije,

Vojislav Janković