На рукометној утакмици између два клуба из Републике Србије, Црвене Звезде и Новог Пазара, одржаној у Београду 10. октобра 2021. године, изнова су се певале шовинистичке песме и истицани шовинистички транспаренти. Овај пут су на мети били грађани Републике Србије бошњачке националности. Само пре неколико недеља на мети су били људи црногорске националности, такође грађани Републике Србије. Ово показује да је шовинизам поново постао стандард нашег јавног живота. Једина разлика је у ономе ко ту мржњу шири. Напад на људе црногорске националности дошао директно од председника Републике Србије, а напад на људе бошњачке националности је организован од стране хулиганског крила СНС обученог у навијачке дресове Црвене Звезде.

Да ли је потребно подсетити се да је крвави распад СФРЈ започео такође на спортском догађају маја 1990. године у Загребу? Идеолошки очеви данашње власти су тада припремали терен, а извођачи радова су били „навијачки очеви“ данашњих хулигана. Епилог тадашњих догађаја и тадашње памети нам је познат. Десетине хиљада убијених људи, стотине хиљада унесрећених због губитака чланова породице и милиони расељених и протераних из својих домова. Уништени животи и трајно загађени односи између људи различите верске и националне припадности.

Да ли је данашњим идеолозима власти поново у интересу изазивање сукоба између грађана на националној и верској основи? Због чега ни једна институција Републике Србије не реагује на шовинистичке испаде и најгрубље вређање грађана Србије бошњачке, а нешто раније и црногорске националности? Да ли је потребно да се понове догађаји из воза у Штрпцима или из аутобуса у Сјеверину? И то зато што институције Републике Србије не обављају оно што су у обавези по Уставу Републике Србије, да штите права грађана Републике Србије. Уместо тога, институције се утркују да служе режиму и при том штите произвођаче наркотика, ослобађају криминалце, избегавају да процесуирају најтеже криминалне радње које разарају будућност ове земље.

Покрет Демократе Србије не пристаје да поигравање са шовинизмом буде предизборно оруђе у Србији.

Стога, захтевамо од полиције, тужилаштва и правосуђа Републике Србије да без одлагања открију починиоце срамног вређања грађана Републике Србије које се десило на рукометној утакмици између Црвене Звезде и Новог Пазара, и спроведу поступак предвиђен за подстицање верске и националне нетрпељивости.