За  Демократе Србије 5. октобар био је и остаће симбол промене којом је срушен аутократски, деструктиван, по Србију погубан режим Слободана Милошевића.

То је дан када су грађани Србије устали у одбрану свог гласа, институција и демократије.

Са ове дистанце и након повратка на власт истих ретроградних, деструктивних снага из 90- тих, остаје јасан осећај  да је био потребан  6. октобар којим би се са политичке сцене лустрацијом и утврђивањем одговорности за угрожавање људских права, живота и националних интереса,  уклонили сви одговорни.

И поред непрекидних напада на историјски значај 5. октобра, срамне ревизије историје и фалсификовања цињеница, за све демократе то је дан када су завршене ратне деведесете и када се Србија окренула европској будућности. Данас, као и тада, време је да грађани јасно кажу ДОСТА, хоћемо да се поштује наш глас, хоћемо институције које ће бранити наша права, хоћемо демократско друштво, хоћемо правду.

Историју неће писати таблоиди, нити ова  диктаторска власт. И тада ће 5. октобар бити светла тачка наше недавне прошлости и водиља и путоказ  за будућност.