Србији је поново потребна идеја велике Демократске странке

Поводом медијских објава да се покрет Демократе Србије “ колективно учланио” у Социјалдемократску странку, обраћам се јавности са тачним информацијама, искључиво због тога да  медијске инсинуације и злурада тумачења не би остављала било какве недоумице у нашој јавности. До сада се на ову тему нисмо јавно обраћали, јер још увек није ни постигнуто ништа што би могло бити значајно за нашу јавност, а свакако нам није била намера да обавештавамо јавност о процедуралним корацима преговора и замарамо грађане техничким детаљима незавршених преговора. Иако је, нажалост, такав манир постао уобичајен у опозиционим обраћањима, нисмо желели да и ови преговори постану део “ријалити политике”. Управо због тога што желимо да створимо политичку организацију способну да коначно врати политику на место које је заузео ријалити, политичку понуду и вредности на место које је заузео политички спектакл, а утицај политичких идеја на место утицаја контролом медија.

Дакле, није тачно да су се чланови наше организације колективно учланили у Социјалдемократску странку и разговори о нашем уједињењу још увек трају. До сада је само донета одлука Главног одбора Социјалдемократске странке којом се одобрава таква могућност у будућности и то је део нормалне процедуре такве врсте преговора. Друга дезинформација је садржана у очигледним медијским провокацијама којима се цео процес тенденциозно представља као “Уједињење Тадића и Лечића”. Такве објаве свакако нису последица тога што њихови аутори и налогодавци нису упознати са чињеницом да Бранислав Лечић није активан у  нашем покрету већ шест месеци. Али, нажалост, јесу израз покушаја да се добра вест о укрупњавању и оживљавању изворне мисије Демократске странке сведе на причу о Браниславу Лечићу. Дакле, да буде јасно – не уједињује се Тадић са Лечићем. И имам потребу то да демантујем не због негативног медијског контекста у ком је Бранислав Лечић, већ искључиво због истине. А оваквим медијским манипулацијама, по рецепту политички контролисаних медија, ти медији и појединци нису говорили ни о нашем процесу уједињења, ни о Браниславу Лечићу, већ искључиво о себи. Управо тај манир је симптом болести од које опозиција болује већ скоро деценију и која је на крају и разорила Демократску странку. А самим тим и демократију у Србији.

Преговори о уједињењу са Социјалдемократском део су наших ширих разговора о потреби укрупњавања сродних политичких опција и неопходности хитног стварања фронта за борбу против режима који урушава и последње остатке чак и сећања да је Србија некада била демократска и слободна држава. Такву Србију смо заједно градили и у прошлости и заједно са успоном демократије расла је и наша Демократска странка. Нажалост, баш како је демократија у нашој држави је урушавана, онако и онолико урушавана је и Демократска странка. Зато смо претходне две године улагали максималне напоре да бисмо обновили велику Демократску странку, како бисмо оживели њену мисију поново окупљени око ње. Нажалост, наши напори су наилазили на исте оне препреке на које наилазе и сви демократски процеси у целој Србији. На исти начин на који су протеране демократске вредности из нашег друштва и државе и ми смо као истински борци за те вредности били принуђени да напустимо Демократску странку. Међутим, мисија Демократске странке је већа од формалне адресе регистрације било које странке, већа од свих појединаца, али и већа од политичког зла чији је таоц Србија већ деценију.

Надам се да ће се наши преговори завршити успешно, да ће убрзо истинске демократе опет бити под истим кровом и да ћемо поново оживети мисију која је једина и у прошлости ослободила Србију од оваквог политичког, економског, културолошког и социјалног мрака. За ту исту мисију ћемо се као и до сада увек борити. И сигуран сам да ће идеја око које се поново уједињујемо победити упркос свим лажима, етикетама и медијским и политичким манипулацијама.