Predstavnici opozicije i građani okupili su se na drugom protestu ispred opštine Vračar kako bi zahtevali ostavku zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i drugih odgovornih za urušavanje zgrade u Vidovdanskog ulici na toj opštini.

Organizatori su poručili da će se okupljati svake subote dok odgovorni ne podnesu ostavke i pozvali policiju da istraži ko stoji iza investitora čijim je nemarom srušena zgrada u Vidovdanskoj.

Konstantin Samofalov, odbornik grupe „Oslobodimo Vračar“ u Skupštini opštine Vračar, istakao je da postoji sumnja da investitore štiti neko u vrhu vlasti te da je namera da se investoru omogući gradnja i na parceli zgrade koja se urušila zbog čega traže ostavke vrha gradske vlasti.

„Imamo osnovanu sumnju, nakon što je Goran Vesić rekao da će se postojeća zgrada da bude srušena, a ne sanirana, i da će da se zida nova zgrada na tom mestu, da su namerno srušili ovaj objekat. Pa da vidimo da li će isti taj fantomski investitor koji potkopava temelje sada da zida i novu zgradu. to je baš lep posao hiljada kvadrata, gde nam uništavaju zgrade, uništavaju Beograd. Hoćemo odgovor ko stoji iza ovog posla“, upitao je Samofalov (SDS).

On je naveo i da se građani pitaju „ko je pravi investor, a ne fiktivni i ko stoji iza njih u SNS“ jer firma koja je izvodila radove ima prijavljen kapital od 200 dinara i osnovana je nedugo pre izgradnje na ovoj lokaciji.

Dragoslav Šumarac, zamenik predsednika Demokrata Srbije, poručio je da se radi o organizovanoj građevinskoj mafiji te da građani moraju da se bore za „svako drvo i svaki parkić“ sve do sledećih izbora kada ova vlast mora da bude smenjena.

„Svi znamo da su ovde vlasti povezane sa mafijom. Danas pričamo o građevinskoj i urbanističkoj mafiji. Ovde imamo slučaj, u Vidovdanskoj ulici, da je opština Vračar dala građevinsku dozvolu. Za sve ovo su odgovorni gradonačelnik Zoran Radojičić i njegov zamenik, Goran Vesić“, rekao je Šumarac.

Jasna Đokić, predsednica udruženja „Topolska“, poslala je poruku predsedniku opštine Vračar Milanu Nedeljkoviću, kao i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i gradonačelniku Radojičiću da građani ne žele da ih, „po cenu zdravlja i života“ teroriše jedna grupa investitora, koji su očigledno dobili „zeleno svetlo“ da rade šta hoće.

Ovo je drugi po redu protest ispred opštine Vračar sa istim zahtevom – neposredno nakon urušavanja zgrade u Vidovdanskoj takođe je organizovan skup na kome se tražila smena odgovornih.

Protest zajednički organizuju koalicija „Oslobodimo Vračar“, udruženje “ Topolska“, „Srce grada“, Socijaldemokratska stranka, Nova stranka, Koalicija „Tolerancija“, Pokret slobodnih građana i pokret Dosta je bilo.

Uoči protesta je najavljeno da će se zahtevati smenjivanje zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i osoba u Opštini Vračar odgovornih za urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici zbog sporne izgradnje na susednom placu, a od Ministarstva unutrašnjih poslova zahtevaće se privođenje svih odgovornih.

Zgrada u Vidovdanskoj ulici se urušila dva puta u roku od nekoliko dana sredinom jula zbog potkopavanja temelja usled gradnje na susednom placu.

Prilikom urušavanja nije bilo povređenih ali svi stanari su morali da budu iseljeni i trenutno se nalaze u prinudnom smeštaju.

Grad Beograd je najavio da će im izgraditi novu zgradu.

Izvor: danas.rs