ČINJENICE O MINISTROVANJU DR ZORANE MIHALJOVIĆ

U svojoj izjavi na ličnom Instagram profilu, na kome ne mogu da odgovorim, a koju je preneo dnevni list Danas, izneću samo neke činjenice koje će jasno pokazati da ministarka dr Mihajlović ne govori istinu. Ja jesam osnovao Inženjersku komoru Srbije (IKS) i jesam bio član Demokratske stranke tada, ali svi članovi Upravnog odbra, Nadzornog odbora su bili nestranačke ličnosti i kao i ja birani na neposrednim izborima od inženjera i pobeđivali čak i u vreme SNS vlasti kao na primer na izborima iz 2016.g. Dakle inženjeri su odlučivali ko će voditio Komoru. To se nije svidelo ministarki Mihajlović i posegla je za rešenjem koje su komunisti uveli Drugog Setskog rata. Donela je izmene Zakona 2019.g. po kome prestaju funkcije svim izabranim članovima UO, NO IKS i sebi dodelila pravo da postavlja članove u organima Komore. Tako su u Komoru počeli da vode SNS kadrovi ne samo bez licence nego i drugih struka kao što su pravnici, piloti i sl. Možete zamisliti da Advokatsku komoru vode inženjeri ili lekari.

Tako je za predsednicu Komore postavila kadar SNS koja je dobila cela 2 glasa u svojoj izbornoj jedinici (da napomenem da mi nismo ni učestvovali na tim izborima), i postavila 6 svojih saradnika u UO od ukupno 12 članova. Umesto uglednog profesora i dokazanog stručnjaka iz Novog Sada za predsednicu NO postavila svoju pomoćnicu pravnicu. Komora je tada postala partijska ispostava SNS-a i dr Zorane Mihajlović. Tako je izršena konfiskacija imovine Komore od strane tadašnje Vlade i ministarke Mihajlović, vrlo slinčno onome što su radili komunisti 1945.g.

Pitanje za dr Mihajlović, da li IKS sada ima opise licenci ili svi članovi IKS mogu da rade sve? Nije li posledica tog javašluka i rušenje u Vidovdanskoj ulici?

Dr Zorana Mihajlović tvrdi da sam ja inicirao bespravnu gradnju u Srbiji. Činjenica je da je naša Vlada dr Zorana Đinđića još 2001.g, na moj predlog, uvela krivične kazne za učesnike bespravne gradnje po prvi put u Srbiji izmenama Zakona o građenju. Posle je to uvedeno i u Krivični zakonik Srbije. I bespravna gradnja je bila zaustavljena do trenutka dok je ta Vlada postojala.

Istina je da je dr Zorana Mihajlović uvela pojam ozakonjenja (koji ni njoj nije jasan) sa ograničenjem da se objekti mogu ozakoniti ako su izgrađeni do 2015.g. Svedoci smo da bespravni objekti niču kao pečurke posle kiše evo i 6 godina posle tog roka.

Činjenica je da su se kapitalni objekti koje je Zorana Mihajlović otvarala, rušili odmah posle tih otvaranja. Primer su urušavanje kosine u Grdelici i polu-autoputa Batočina Kragujevac. Sanacije tih putnih pravaca i danas traju i sva šteta će biti prevaljena na građane Srbije, a vrednosti dodatnih radova se mere desetinama miliona eura. O njenom potpisu na Ugovoru za Beograd na vodi će se sigurno još pričati i u institucijama koje su zadužene za zaštitu državnih interesa i imovine.

Prof. dr Dragoslav Šumarac
Zamenik predsednika Demokrata Srbije

Tim za medije
Demokrate Srbije
Mileševska 27/a
Beograd
Kontakt: info@demokrate.rs