Postoji narodna poslovica: „Pošto se napiješ vode, ne muti izvor za sobom“ koju su naši preci revnosno upražnjavali više od  dva veka što se tiče vodoizvorišta Makiško polje. Nažalost aktuelna vlast u Beogradu je usvajanjem na Skupštini grada Plana detaljne regulacije za Makiško polje, krajem decemra 2020. godine ne samo počela da muti vodoizvorište, nego počinje da preti zdravlju više od 2 miliona stanovnika grada.

Još 1882. godine su postavljeni temelji savremenog vodosnabdevanja Beograda izgradnjom reni bunara u ovom najstarijem i najznačajnijem izvorištu. Zbog svog položaja i geološkog sastava terena voda sa Šumadijskih brda, Avale i iz reke Save se prirodnim putem filtrira i puni ovo bogato vodoizvorište pijaće vode  koje predstavlja ekološki dragulj i veliko prirodno bogatstvo o kome mnoge prestonice Evrope mogu samo da maštaju.

Na pomenutoj sednici Skupštine grada Beograda usvajanjem PDR-a je dozvoljena gradnja stambenih blokova na nekoliko stotina hektara. Predviđeno je da tu živi 36.000 stanovnika a na 40 hektara je predviđena izgradnja depoa za vozove i početnu stanicu metroa. Ovo je zaista ne samo veliki greh prema našim precima koji su čuvali ovo područje pre nas, već i zločin prema onima koji dolaze i koji će živeti u Beogradu. Zašto nije metro planiran da se izgradi do Obrenovca i da tamo bude početna stanica i depo za vozove metroa?

Ako se tome doda da se u Srbiji preradi samo 16% otpadnih voda (retki su gradovi kao Šabac, Raška, Pećinci koji imaju savremene prečistače..) i da sve fekalije uglavnom završe u našim najvećim rekama: Dunavu, Savi, Drini, Moravi, Ibru…tada je jasno da su se naši preci odnosili bolje prema zaštiti voda pre dva veka nego današnja vlast.

Uoči Svetskog dana voda 22. marta, treba reći da samo Beogradu predstoji izgradnja pet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda a da je za čitavu Srbiju potrebno oko 5 milijardi evra. Do tada preko leta imamo problema sa Čukaričkim rukavcem gde se u Savu uliva crna voda usled prisustva teških metala i sa Višnjičkim rukavcem gde se uliva Mirijevski potok gde je nemoguće živeti usled neprijatnih mirisa.

Ako ne ustanemo svi da sprečimo ovakve pogubne projekte imaćemo i mutnu vodu na slavinama, poput Zrenjanina gde je već 16 godina zabranjena voda za piće.

Prof. dr Dragoslav Šumarac
Potpredsednik Demokrata Srbije

Demokrate Srbije
Mileševska 27/a, 11 000 Beograd
Kontakt: info@demokratesrbije.rs