Beograd, 7. Mart 2021.godine: ‘’Poruka predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Ivice Dačića da mu neće evroparlamentarci određivati koga će pozvati na dijalog o unapređenju izbornih uslova predstavlja još jedno kočoperenje pred domaćom publikom, tako svojstveno Dačiću’’, rekao je predsednik Demokrata Srbije, Branislav Lečić.

Lečić je dalje dodao:’’Nisam advokat Evropskog parlamenta, niti imam ikakvu želju da to budem, predstavljam isključivo Demokrate Srbije,  ali predstavnici te institucije EU jasno i javno su stavili do znanja Vučićevom režimu da „Skupština Srbije igra centralnu ulogu u stvaranju prostora za dijalog“. Dakle, šef parlamenta, u maniru svog šefa Aleksandra Vučića, a i svog pokojnog  šefa Slobodana Miloševića („Vas ne sme niko da bije“ i „Malo morgen“) vodi „rat“ protiv zvaničnog Brisela, umesto da dostojanstveno prizna da je demokratija u našoj državi u ozbiljnoj krizi i prihvati Evropski parlament kao posrednika u razgovorima koji će, nadamo se, omogućiti izlazak na fer i poštene izbore, jer u suprotnom, novi bojkot je neminovan.  Svestan je Dačić da njegova stranka, kao manji partner naprednjaka , ubrzano gubi političke poene, odnosno da im se članstvo „osipa“,  jer mu se stranka ubrzano „utapa“ u SNS, pa, stoga, iznova i iznova deli packe EU, ali mu je igra providna, što će pokazati i rezultat naredne izborne „trke“. Istovremeno, u stilu Vučića, Ivica Dačić poredi opoziciju sa „razmaženim detetom koje kad nešto ne dobije zove mamu, poslanike Evropskog parlamenta“. Ja ga javno pitam: A zašto je,  gospodine Dačiću, vaš šef Vučić već prilikom formiranja ovog saziva vlade oročio njen rok trajanja na naredno proleće, ako ovakve institucije, uključujući parlament u kojem maltene  nema opozicije, imaju legitimitet, i zašto, ako smo mi u zlatnom dobu, kako to Vučić voli da kaže, a Vi se sa njime, očigledno slažete, jer je ćutanje znak odobravanja, uopšte vodite bilo kakav dijalog sa političkim protivnicima?’’

‘’ Očigledno ste Vi, gospodine Dačiću, veliki i snažni samo pred očima domaće javnosti. Nije naša opozicija bez mana, ali, ko je, pitam Vas, razmaženiji od Vučića, koji „lupa banane“ deci, i koji stalno naglašava da je bio i (ostao) „naj, naj, u svemu naj“, a i ko je razmaženiji od Vas koji ste deo skoro svake vlasti u novijoj istoriji Srbije’’, postavio je na kraju pitanje Branislav Lečić.

Branislav Lečić, predsednik Demokrata Srbije
Demokrate Srbije