Demokratska stranka koju predvodi izabrani predsednik Branislav Lečić daje podršku narodnom poslaniku Šaipu Kamberiju u njegovoj borbi protiv diskriminacije albanske nacionalne manjine u Srbiji. Takođe podržavamo njegovu nameru i politički angažman u izgradnji Zapadnog Balkana mira, poštovanja i međusobnog uvažavanja.

Šaip Kamberi je postavio u narodnoj Skupštini poslaničko pitanje u vezi sa sudskom legalizacijom govora mržnje u Srbiji. Podsećamo da je uprkos svim normama, potpisanim deklaracijama i preuzetim obavezama Viši sud odbio da kazni Aleksandra Vulina za diskriminaciju i upotrebu jezika mržnje.

Ovim činom poništeno je i mišljenje Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i prekršen Zakon o zabrani diskriminacije.

Demokratska stranka ukazuje da je i ova zloupotreba institucija očigledno u svrhu mobilizacije za vanredne izbore na Kosovu. Nikada nećemo odustati od naše politike mira i uvažavanja svih nacionalnih manjina kao i borbe za Srbiju u Evropskoj uniji. Jedino tako možemo doći do vlasti koja ne uništava svoje institucije već ih razvija radi boljeg života svih građanki i građana. Demokratska stranka će o ovome obavestiti svoje partnere iz Partije Evropskih Socijalista.

Branislav Lečić
Demokratska stranka